Leerlingen

Welk techniektype ben jij?

“Is werken met techniek iets voor jou? De wereld van techniek is heel breed. Van water en energie tot creatief en ontwerpen, en van vervoer tot voeding, overal vind je techniek terug. En daar horen gevarieerde banen bij. Is een technische opleiding iets voor jou? En wil je ontdekken wat voor techniektype jij bent? Doe dan snel de test!”

http://www.techniektalent.nu/tt-quiz/  

Bron: http://www.techniektalent.nu/tt-quiz

 

Docenten

Drijfveren van jongeren: “Als het om techniek gaat, bestaat dé jongere niet. Jongeren verschillen in hun houding ten aanzien van techniek. En elk type jongere vraagt om een andere manier van aanspreken. Dat weten we dankzij het BètaMentality-model."

Het BètaMentality-model onderscheidt vier types. De Concrete Bètatechnici zijn de echte sleutelaars die van hun hobby hun beroep willen maken. Carrière Bèta’s zijn jongeren die affiniteit met bèta en techniek hebben vanwege de status en carrièremogelijkheden. Mensgerichte Generalisten laten zich drijven door mens- en maatschappij-gerelateerde kwesties, zoals gezondheid en de klimaatproblematiek. Tot slot zijn er de Non Bèta’s, jongeren die bèta moeilijk en saai vinden maar die vaak ook een vertekend beeld van de bèta-wereld hebben.

Doe de test: http://www.techniektalent.nu/tt-quiz/

 

 

Websites

Benieuwd wat voor bètatypes bij u in de klas zitten? Doe dan de online BètaMentality-test om een indicatie te krijgen welke type leerlingen u voor zich heeft en waarom zij eventueel voor de techniek willen kiezen.”
Bron: http://www.techniektalent.nu/voortgezet-onderwijs/techniek-en-beeldvorming/betamentality/

De keuzeversterkingstrajecten zijn bedoeld voor meisjes in de voorexamenklas die voor de sector Techniek of bètavakken (vmbo) gekozen hebben.
Lees verder op: https://www.vhto.nl/onderwijs/voortgezet-onderwijs/keuzeversterking/

Bedrijfsbezoeken en gastlessen zijn een efficiënte vorm van loopbaanoriëntatie- en begeleiding (LOB). Meer weten bezoek dan de website van TechniekTalent.
Dus klik op: http://www.techniektalent.nu/voortgezet-onderwijs/techniek-gastlessen-en-bedrijfsbezoeken/techniek-en-lob/

Checklist voor een praktijkgericht programma LOB en techniek
De checklist vind je op: http://lobentechnologie.nl/wp-content/uploads/2015/09/TT_Whitepaper_LOB-techniek_def.pdf

Een doorlopend LOB-programma vmbo-mbo ondersteunt jongeren bij het ontwikkelen van loopbaancompetenties. Dat houdt immers niet op met het behalen van het vmbo-diploma.
Lees meer op: http://www.lob4mbo.nl/nieuws-en-events/versterking-van-lob-in-de-doorlopende-leerlijn-vmbo-mbo

Beroepenfilm Lowlands
Neems eens een kijkje op: https://www.youtube.com/watch?v=MunncFWhyAc

VR film Rotterdamse haven:
Deze film zie je hier: https://www.youtube.com/watch?v=m1vSd3Ivg4s

 

Op de websites LOB en Technologie en Aan de slag met LOB staan “tools” die behulpzaam kunnen zijn met het opzetten van een samenhangend programma.