Vakdidaktiek

“Kennis is macht, schreef Francis Bacon al in 1597. We moeten de beschikking over kennis, bijvoorbeeld via internet, niet verwarren met het bezit van kennis. Als we deze kennis hadden gehad, waren we nooit massaal gevallen voor de perverse 21e -eeuwse vaardighedenretoriek.”

Bron: ScienceGuide, De holle retoriek van 21st century skills, Hoezo is kennis minder belangrijk?
Opinie | door Erik Meester & Sarah Bergsen & Paul Kirschner

 

In deze rubriek vindt u verwijzingen naar websites en artikelen over vakdidactiek en techniekdidactiek in het bijzonder. Het bevat artikelen variërend van samenvattingen van proefschriften tot besprekingen van interessante publicaties in vaktijdschriften en praktische ondersteuning met voorbeelden uit de lespraktijk (Goodpractices). Elders een goed artikel over vakdidactiek gelezen? Stuur je tipartikel naar het secretariaat.

Differentiëren

Onderzoek naar het Systematisch en groepsgewijs differentiëren binnen beroepsgerichte lessen Techniek & Vakmanschap

https://pure.tue.nl/ws/files/59335351/Systematisch_en_groepsgewijs_differenti_ren.pdf

 

Door de ogen van de leerlingen

Hoe zouden uw leerlingen uw didactische vaardigheden beoordelen? Dat is niet iets alledaags om te bespreken met uw leerlingen. In de Staat van het onderwijs is te zien hoe Nederlandse vo-leerlingen vinden dat hun docent scoort op verschillende didactische aspecten, ook in vergelijking met leerlingen uit andere landen.

http://www.maakwerkvanonderwijs.nl/zo-beoordelen-leerlingen-didactische-vaardigheden/

 

Een database vol artikelen over vakdidactiek

http://www.ecent.nl/

 

Handboek techniekdidactiek

Om techniekdocenten te ondersteunen bij hun taak, heeft een team van docenten en didactici de handen ineengeslagen met het technisch bedrijfsleven, om zo te komen tot een boek over techniekdidactiek. Het boek is geschreven voor techniekdocenten in de onder- en bovenbouw van het VO, MBO en HBO en voor instructeurs en opleiders in het technisch bedrijfsleven.

http://www.ecent.nl/artikel/2301/Boek+Techniekdidactiek/view.do

 

Kennisbasis Vakdidactiek docent Technische beroepen

Een overstijgende vakdidactische kennisbasis die geldig is voor alle lerarenopleidingen Technische beroepen in Nederland.

https://10voordeleraar.nl/documents/kennisbases_bachelor/kb_technische_beroepen_bachelor.pdf